Skip to content

Histeroskopi

Histeroskopi, anormal vajinal kanamalarda nedeni araştırmak veya polip, myom, rahim içi perdesi veya rahim içi yapışıklıkları gibi pek çok problemi hem teşhis etmek hem de tedavi etmek için kullanılabilen bir prosedürdür. Prosedür, doktorunuzun rahminizin içine histeroskop adı verilen bir aletle bakmasını sağlar. Bu, rahim ağzını ve rahmin içini incelemek için vajinaya yerleştirilen ince, ışıklı bir tüptür. Histeroskopi, teşhis sürecinin veya ameliyat prosedürünün bir parçası olabilir.

Tanısal histeroskopi rahimin iç tabakası olan endometriyumdaki sorunları teşhis etmek için kullanılır. Histerosalpingografi (HSG) gibi diğer testlerin sonuçlarını doğrulamak için de tanısal histeroskopi kullanılır. HSG, uterus ve fallop tüplerini kontrol etmek için kullanılan bir X-ışını boya testidir. Tanısal histeroskopi genellikle bir ofis ortamında yapılabilir. Ek olarak, histeroskopi laparoskopi gibi diğer prosedürlerle veya dilatasyon ve küretaj (D&C) gibi prosedürlerden önce kullanılabilir. Laparoskopide, doktorunuz rahminizin, yumurtalıklarınızın ve fallop tüplerinin dışını görmek için karnınıza bir endoskop (fiber optik kamera ile donatılmış ince bir tüp) yerleştirecektir. Endoskop, göbeğinizin içinden veya altından yapılan bir kesiden yerleştirilir.

Tanısal histeroskopi sırasında tespit edilen anormal bir durumu düzeltmek için operatif histeroskopi kullanılır. Tanısal histeroskopi sırasında anormal bir durum tespit edilirse, ikinci bir ameliyata gerek kalmadan aynı anda bir operatif histeroskopi yapılabilir. Operatif histeroskopi sırasında durumu düzeltmek için kullanılan küçük aletler histeroskop içerisine yerleştirilir.

Doktorunuz aşağıdaki rahim durumlarını düzeltmek için histeroskopi yapabilir:

  • Polipler ve miyomlar: Histeroskopi rahimde bulunan bu kanserli olmayan büyümeleri gidermek için kullanılır.
  • Adezyonlar: Asherman Sendromu olarak da bilinen uterus adezyonları, uterusta oluşabilen skar dokusu bantlarıdır ve kısırlığın yanı sıra adet akışında değişikliklere yol açabilir. Histeroskopi, doktorunuzun yapışıklıkları bulmasına ve gidermesine yardımcı olabilir.
  • Rahim duvarı (Septum): Histeroskopi, doğumdan itibaren var olan uterusun bir malformasyonu (kusuru) olan uterus septumuna sahip olup olmadığınızı belirlemeye yardımcı olabilir.
  • Anormal kanama: Histeroskopi, menopoz dönemleri arasında veya sonrasında kanamanın yanı sıra ağır veya uzun menstrüel akışın nedenini belirlemeye yardımcı olabilir. Endometriyal ablasyon, diğer aletlerle birlikte histeroskopun, ağır kanamanın bazı nedenlerini tedavi etmek için rahim zarını yok etmek için kullanıldığı bir prosedürdür.

Doktorunuz adet döneminizden sonraki ilk hafta içinde histeroskopi planlamanızı tavsiye edebilir. Bu zamanlama, doktora rahminizin iç kısmının en iyi görüntüsünü sağlayacaktır. Menopoz sonrası kadınlarda açıklanamayan kanama veya lekelenmenin nedenini belirlemek için histeroskopi de yapılabilir.

Histeroskopinin birçok faydası olmakla birlikte bazı hastalar için uygun olmayabilir. Bu prosedürde tecrübeli bir hekim, sizin için uygun olup olmadığı kararını verecektir.

Histeroskopinin riskleri

Histeroskopi genellikle çok güvenlidir ancak her prosedür gibi küçük bir komplikasyon riski vardır. Histeroskopi sırasında tedavi gören kadınlar için risk daha yüksektir.

Histeroskopi ile ilişkili ana risklerden bazıları şunlardır:

  • Uterusun hasarlanması – bu nadirdir ancak hastanede antibiyotiklerle tedavi veya nadir durumlarda onarmak için başka bir operasyon (laaroskopi) gerekebilir
  • Serviksin hasarlanması – rahimin vajina ile birleşme bölgesi olan servikste hasar nadirdir ve genellikle kolayca onarılabilir
  • Ameliyat sırasında veya sonrasında aşırı kanama – çok nadiren rahmin alınması gerekebilir (histerektomi)
  • Rahim enfeksiyonu – kokulu vajinal akıntıya, ateşe ve ağır kanamaya neden olabilir; genellikle doktorunuzdan kısa süreli antibiyotik ile tedavi edilebilir
  • Baygınlık hissi – bu tablo, anestezi olmadan veya sadece lokal anestezi uygulanmadan histeroskopi yapılan her 200 kadından 1’ini etkiler.