GEBELİK ve DİŞ SAĞLIĞI ile İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR
- Gebelikte bebeğin ihtiyaç duyduğu kalsiyumu anneden sağladığı inanışı doğru mu?
CEVAP: Gebelikte bebek ihtiyaç duyduğu kalsiyumu anneden sağlamaktadır. Gebelik döneminde annenin kan kalsiyum düzeyini korumak ve fetüse kalsiyum sağlamak için, annede kemik yapım-yıkım döngüsü artar. Ancak, annede buna bağlı herhangi bir iskelet değişimi veya diş kaybı izlenmez. Ayrıca annenin serum serbest kalsiyum düzeyi gebelik öncesine göre sabit kalır.
- Gebelik döneminde diş etlerinde ve dişlerde görülen belli başlı sorunlar nelerdir?
CEVAP: Gebelik döneminde diş ve diş etlerinde ağrı, diş eti iltihabı ve infeksiyonları, sıcak ve soğuk hassasiyeti, kaşıntı hissi, diş etlerinde kanama ve şişlik görülebilir.
- Gebelik döneminde diş eti ve dişlerdeki sorunların daha sık görülmesinin sebepleri nelerdir?
CEVAP: Gebelikte progesteron ve östrojen başta olmak üzere kan düzeyleri artmış olan hormonların yanı sıra gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan kusma ve reflü de diş ve diş eti sorunlarına sebep olmaktadır. Bu faktörler, ağız içi asit düzeyini arttırarak diş çürüklerinde artışa ve diş eti sorunlarına neden olmaktadır. Ayrıca gebelikte yemek yeme alışkanlıklarının değişmesi, daha sık yemek yeme ve gece uyurken diş sıkmanın artması da bu problemlerin görülmesini sıklaştırmaktadır.
- Gebe kadınlar, diş hekimine gidebilirler mi?
CEVAP: Gebelik döneminde diş hekimi kontrolü ve diş tedavileri güvenle yapılabilir.
- Gebelik döneminde diş eti ve dişlerde ortaya çıkabilecek problemler tedavi edilebilir mi?
CEVAP: Gebelik döneminde diş eti ve dişlerde ortaya çıkabilecek problemler tedavi edilebilir. Ancak, tedaviler öncesinde çekilecek X-ray filmlerden kaçınmak ve zorunlu olmayan tedavileri gebelik sonrasına ertelemek de uygun olacaktır.
- Gebelik döneminde diş tedavisi maksadıyla antibiyotik kullanımı uygun mudur?
CEVAP: Gebelik döneminde diş ve diş etlerinde ortaya çıkabilecek iltihabi ve infeksiyöz hastalıkların tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır. Ancak fetüsün etkilenebilme ihtimaline karşın her tür antibiyotiğin kullanımı gebe kadınlarda uygun olmayabilir. Bu sebeple, antibiyotik kullanımının gerekli olduğu durumlarda mutlaka bir Kadın Hast. ve Doğum hekiminin de görüşü alınarak antibiyotik tedavisi şekillendirilmelidir.
- Gebelik döneminde en uygun diş muayenesi zamanlaması nasıl olmalıdır?
CEVAP: Gebelik planlayan kadınlarda diş muayenesi için en ideal zaman gebe kalınmadan önceki dönemdir. Gebelik planlayan kadınların gebe kalmadan önce panoramik bir diş filmi çektirmesi ve diş muayenesi olması uygun olacaktır. Gebelik döneminde ise bir diş muayenesi ve tedavisi olması gerekliliği var ise en uygun dönem 2. üçaylık (trimester) dönemdir.
- Gebelik döneminde diş eti ve dişlerde ortaya çıkabilecek sorunların tedavisinin en uygun zamanlaması nasıl olmalıdır?
CEVAP: Ağrısı olan kadınlarda ve acil durumlarda diş ve diş eti hastalıklarının tedavisi gebeliğin her döneminde yapılabilir. Fakat acil olmayan tedaviler için en uygun tedavi dönemi gebeliğin 2. üçaylık dönemidir.