Polikistik Over Sendromu (PKOS)
Polikistik over sendromu (PKOS), üreme çağındaki kadınlar arasında yaygın olan bir hormonal bozukluktur. PKOS’lu kadınlar seyrek veya uzun süreli adet dönemlerine veya aşırı erkeklik hormonu (androjen) seviyelerine sahip olabilir. Yumurtalıklarda çok sayıda küçük sıvı (folikül) birikimi gözlenebilir ve bu yumurtalıklar, düzenli olarak yumurtlama fonksiyonu yapamayabilirler. PKOS’un kesin nedeni bilinmemektedir. Kilo vermenin yanı sıra erken teşhis ve tedavi, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi uzun vadeli komplikasyon riskini azaltabilir.
Semptomlar
PKOS’un belirti ve semptomları genellikle ergenlik döneminde ilk adet dönemi civarında gelişir. Bazen PKOS, örneğin önemli kilo alımına yanıt olarak daha sonra gelişir. PCOS’un belirti ve semptomları değişkenlik gösterir. Bu belirtilerden en az ikisini yaşadığınızda PKOS tanısı konulur:
- Düzensiz adet periyodları: Seyrek, düzensiz veya uzun süreli adet döngüleri PKOS’un en yaygın belirtisidir. Örneğin, yılda dokuzdan az adet periyodu, bu dönemler arasında 35 günden fazla ve anormal derecede ağır adetleriniz olabilir.
- Aşırı androjen: Yüksek erkeklik hormonu seviyeleri, aşırı yüz ve vücut kılları (hirsutizm) ve bazen şiddetli akne ve erkek tipi kellik gibi fiziksel belirtilere neden olabilir. Aşırı androjen düzeyleri, kandaki erkeklik hormonlarının yüksekliği ile de tespit edilebilir.
- Polikistik yumurtalıklar: Yumurtalıklarınız büyümüş olabilir ve yumurtalıkları çevreleyen foliküller içerebilir. Sonuç olarak, yumurtalıklar düzenli olarak çalışmayabilir.
PKOS belirtileri ve semptomları, obezseniz tipik olarak daha şiddetlidir.
PKOS’un Nedenleri
PKOS’un kesin nedeni bilinmemektedir. Rol oynayabilecek faktörler şunlardır:
- Fazla insülin. İnsülin, hücrelerin vücudunuzun birincil enerji kaynağı olan şekeri kullanmasına izin veren pankreasta üretilen hormondur. Hücreleriniz insülinin etkisine dirençli hale gelirse, kan şekeri seviyeleriniz yükselebilir ve vücudunuz daha fazla insülin üretebilir. Fazla insülin, androjen üretimini artırarak yumurtlamada zorluğa neden olabilir.
- Düşük dereceli iltihap. İltihap (inflamasyon) terimi, beyaz kan hücrelerinin enfeksiyonla savaşmak için madde üretimini tanımlamak için kullanılır. Araştırmalar, PKOS’lu kadınların, polikistik yumurtalıkları androjen üretmeye teşvik eden ve kalp ve kan damarı sorunlarına yol açabilen bir tür düşük dereceli inflamasyona sahip olduğunu göstermiştir.
- Kalıtım. Araştırmalar, belirli genlerin PCOS ile bağlantılı olabileceğini gösteriyor.
- Aşırı androjen. Yumurtalıklar anormal derecede yüksek seviyede androjen üretir ve bu da hirsutizm ve akne ile sonuçlanır.
Komplikasyonlar
PKOS’un komplikasyonları şunları içerebilir:
- Kısırlık (İnfertilite)
- Gebelik diyabeti veya gebeliğe bağlı yüksek tansiyon
- Düşük veya erken doğum
- Alkole bağlı olmayan steatohepatit – karaciğerde yağ birikiminin neden olduğu ciddi bir karaciğer iltihabı
- Metabolik sendrom – yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve anormal kolesterol veya trigliserit seviyeleri dahil olmak üzere kardiyovasküler hastalık riskinizi önemli ölçüde artıran bir dizi durum
- Tip 2 diyabet veya prediyabet
- Uyku apnesi
- Depresyon, anksiyete ve yeme bozuklukları
- Anormal uterin kanama
- Rahim içi zarının kanseri (endometriyal kanser)
Obezite, PCOS ile ilişkilidir ve bozukluğun komplikasyonlarını kötüleştirebilir.
Tanı
PCOS’u kesin olarak teşhis edecek bir test yoktur. Doktorunuz, adet dönemleriniz ve kilo değişiklikleriniz de dahil olmak üzere tıbbi geçmişinizle ilgili bir tartışma ile başlayacaktır. Fiziksel bir muayene, aşırı kıllanma, insülin direnci ve akne belirtilerinin kontrol edilmesini içerecektir.
Doktorunuz daha sonra şunları önerebilir:
- Pelvik muayene. Doktor, üreme organlarınızı kitle, büyüme veya diğer anormallikler açısından görsel ve manuel olarak inceler.
- Kan testleri. Kanınız, hormon seviyelerini ölçmek için analiz edilebilir. Bu test, adet anormalliklerinin olası nedenlerini veya PCOS’u taklit eden androjen fazlalığını dışlayabilir. Glikoz toleransını ve açlık kolesterol ve trigliserit düzeylerini ölçmek için ek kan testi yaptırmanız gerekebilir.
- Doktorunuz yumurtalıklarınızın görünümünü ve rahim iç yüzeyinin kalınlığını kontrol eder. Vajinanıza (transvajinal ultrason) değnek benzeri bir cihaz (dönüştürücü) yerleştirilir. Dönüştürücü, bilgisayar ekranındaki görüntülere çevrilen ses dalgaları yayar. PCOS tanısı almışsanız, doktorunuz komplikasyonlar için ek testler önerebilir.
Tedavi
PKOS tedavisi kısırlık, hirsutizm, akne veya obezite gibi kişisel tıbbi sorunlarınızı yönetmeye odaklanır. Spesifik tedavi, yaşam tarzı değişiklikleri veya ilaçları içerebilir.
- Yaşam tarzı değişiklikleri
Doktorunuz, düşük kalorili bir diyet ile orta derecede egzersiz aktiviteleri ile kilo vermeyi önerebilir. Kilonuzda mütevazı bir azalma bile – örneğin, vücut ağırlığınızın yüzde 5’ini kaybetmek – durumunuzu iyileştirebilir. Kilo vermek, doktorunuzun PKOS için önerdiği ilaçların etkinliğini de artırabilir ve kısırlığa yardımcı olabilir.
- İlaçlar
Adet döngünüzü düzenlemek için doktorunuz şunları önerebilir:
Kombinasyon doğum kontrol hapları. Östrojen ve progestin içeren haplar androjen üretimini azaltır ve östrojeni düzenler. Hormonlarınızı düzenlemek, endometriyal kanser riskinizi azaltabilir ve anormal kanamayı, aşırı kıllanmayı ve akneyi düzeltebilir. Haplar yerine, östrojen ve progestin kombinasyonunu içeren bir deri yaması veya vajinal halka kullanabilirsiniz.
Progestin tedavisi. Her 1-2 ayda bir 10 ila 14 gün progestin almak, adetlerinizi düzenleyebilir ve endometriyal kansere karşı koruma sağlayabilir. Progestin tedavisi androjen seviyelerini iyileştirmez ve hamileliği engellemez. Sadece progestin içeren mini hap veya progestin içeren intrauterin araç, hamilelikten de kaçınmak istiyorsanız daha iyi bir seçimdir.
Yumurtlamanıza yardımcı olmak için doktorunuz şunları önerebilir:
Klomifen; Bu östrojen ilacı, adet döngünüzün ilk bölümünde alınır.
Letrozol (Femara); Bu meme kanseri tedavisi yumurtalıkları uyarmak için işe yarayabilir. Metformin; Tip 2 diyabet için bu oral ilaç, insülin direncini artırır ve insülin seviyelerini düşürür. Klomifen kullanarak hamile kalmazsanız, doktorunuz metformin eklemenizi tavsiye edebilir. Prediyabetiniz varsa, metformin ayrıca tip 2 diyabete ilerlemeyi yavaşlatabilir ve kilo vermeye yardımcı olabilir.
Gonadotropinler. Bu hormon ilaçları enjeksiyonla verilir.
Aşırı kıllanmayı azaltmak için doktorunuz şunları önerebilir:
Doğum kontrol hapları. Bu haplar, aşırı kıl büyümesine neden olabilecek androjen üretimini azaltır.
Spironolakton (Aldactone). Bu ilaç, androjenin cilt üzerindeki etkilerini engeller. Spironolakton doğum kusurlarına neden olabilir, bu nedenle bu ilacı alırken etkili bir doğum kontrolü gereklidir. Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız tavsiye edilmez.
Eflornitin. Bu krem, kadınlarda yüz kıllarının büyümesini yavaşlatabilir.
Elektroliz. Her saç köküne küçük bir iğne yerleştirilir. İğne, foliküle zarar vermek ve sonunda yok etmek için bir elektrik akımı darbesi yayar. Birden fazla tedaviye ihtiyacınız olabilir.